Eris Varyantı Nedir? Salgın döneminde İş Sağlığı ve Güvenliği
Eris varyantı nedir?
EG.5 olarak da bilinen Eris varyantı Covid-19’un Omicron varyantının alt türü olup virüsün mutasyona uğramış hali olarak biliniyor.
2019 yılında Çin’de başlayan Covid 19 virüsü küresel salgına dönüşmüş 2020 Mart ayında ülkemizde görülmüştü.
Covid 19kadar tehlikeli olabileceği tahmin edilen Eris varyantı, 2023 Eylül ayında Türkiye’de görüldü. Eris varyantının Covid 19 kadar hızla yayılıp küresel bir salgına dönüşebileceğinden korkuluyor.
DSÖ, geçen hafta EG.5 (Eris) varyantına ilişkin yeni bir rapor yayımladı.
Rapora göre, önceden “gözlem altındaki varyant” olan ve statüsü “izlenmesi gereken varyant” olarak değiştirilen Eris’in yaygınlığında istikrarlı bir artış olurken, 7 Ağustos itibarıyla 51 ülkeden 7 binin üzerinde numune paylaşıldı.
Mevcut kanıtlara dayanarak, Eris’in oluşturduğu halk sağlığı riski, diğer mevcut Covid-19 varyantlarının riskine benzer şekilde “küresel düzeyde düşük” olarak değerlendirildi.
Eris’in, özelliklerine bağlı olarak küresel olarak yayılabileceği ve vakalarda artışa neden olabileceği kaydedildi.
DSÖ’ye göre bu türün halk sağlığı riski, önceki dolaşımdaki varyantlara yakınlığı nedeniyle daha düşük.
Salgın Döneminde İş Sağlığı ve Güvenliği
202 yılında ülkemizde görülen ve tüm ülkeyi etkileyen Covid 19 virüsü ile mücadele için İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonellerine büyük görevler düşmüştü
Covid 19 virüsünün varyantı olan Eris varyantının ülkemizde görülmesiyle salgınla mücadele kapsamına işyerlerinde alınması gereken aksiyonları tekrar hatırlatmak istedik .
Tüm İş Yerleri İçin Önlemler
Tüm iş yerlerinde ve işverenler, yöneticiler, işçiler, yükleniciler, müşteriler ve ziyaretçiler gibi iş yerindeki tüm insanlar için geçerli olan COVID-19’un bulaşmasını önlemek için evrensel önlemler şunları içerir.
1. El Hijyeni
- İşe başlamadan önce, yemek yemeden önce, sıklıkla mesai sırasında, özellikle iş arkadaşlarıyla veya müşterilerle temastan sonra, tuvalete gittikten sonra, salgılar, dışkılar ve vücut sıvıları ile temastan sonra, potansiyel olarak kontamine olmuş nesnelerle (eldivenler, giysiler, maskeler, kullanılmış mendiller, atıklar) temastan sonra, potansiyel olarak kontamine olmuş nesnelerle (eldivenler, giysiler, maskeler, kullanılmış mendiller, atıklar) temastan sonra ve eldivenleri ve diğer koruyucu donanımı çıkardıktan hemen sonra, ancak gözlere, buruna veya ağza dokunmadan önce düzenli olarak sabun ve suyla el yıkama veya alkol bazlı dezenfektan ile el hijyeni sağlanmalıdır.
- El yıkama ve el dezenfektanları gibi el hijyeni istasyonları, iş yerinin çevresinde göze çarpan yerlere konulmalı ve el hijyenini teşvik etmek için iletişim materyallerinin yanı sıra tüm personel, yükleniciler, müşteriler veya müşteriler ve ziyaretçiler için erişilebilir hale getirilmelidir.
2. Solunum Hijyeni
- İş yerinde burun akıntısı veya öksürük gelişen kişiler için tıbbi yüz maskeleri ve kağıt mendillerin yanı sıra hijyenik bertaraf
için kapaklı çöp kutuları bulundurun. - Ulusal veya yerel yönergelere uygun olarak maske veya yüz örtme konusunda bir politika geliştirin. Maskeler doğru kullanılmazsa bazı riskler taşıyabilir. Bir çalışan hastaysa işe gelmemelidir. Çalışanlardan biri veya bir çalışan işteyken kendini kötü hissederse, eve güvenli bir şekilde dönebilmeleri için tıbbi bir maske takın. Maskelerin kullanıldığı yerlerde, hükümet politikasına uygun olarak veya kişisel tercihle, güvenli ve uygun kullanım, bakım ve bertarafın sağlanması çok önemlidir.
3. Fiziksel Mesafe
- İnsanlar arasında en az 1,5 metrelik bir mesafeyi korumak ve diğer kişilerle doğrudan fiziksel temastan (ör. Sarılma, dokunmak, el sıkışmak), harici erişim üzerinde sıkı kontrol, sıra yönetimi (yerde işaretleme, engeller) için önlemler alın.
- Binadaki insanların yoğunluğunu azaltın (her 4 metrekarede en fazla 1 kişi), çalışma istasyonları ve girişler/çıkışlar, asansörler, kilerler/kantinler, merdivenler gibi ortak alanlar için en az 1,5 metre fiziksel boşluk bırakın. Çalışanların veya ziyaretçilerin/müşterilerin bir araya gelmesi veya kuyruğa girmesi gerekebilir. Fiziksel toplantı ihtiyacını en aza indirin, örn. telekonferans olanaklarını kullanarak.
- Girişler veya çıkışlar gibi ortak alanlarda çalışanların bir araya gelmesini azaltmak için çalışma saatlerini kademeli olarak artırarak kalabalıklaşmayı önleyin.
- Vardiya veya bölünmüş ekip düzenlemeleri veya uzaktan çalışmayı uygulayın veya geliştirin.
- Sosyal toplantılar dahil olmak üzere katılımcılar arasında yakın ve uzun süreli teması içeren iş yeri olaylarını erteleyin veya askıya alın.
4. İşle İlgili Seyahatlerin Azaltılması ve Yönetim
- Salgının topluluk iletimi olan bölgelere zorunlu olmayan seyahatleri iptal edin veya erteleyin, seyahat etmesi gereken çalışanlara el dezenfektanı sağlayın, çalışanlara seyahat ettikleri yerdeki yerel makamlardan gelen talimatlara uymalarını ve seyahat ederken kendilerini hasta hissettikleri durumda kiminle iletişime geçmeleri gerektiğini bildirin.
- Salgın bulaşmasının meydana geldiği bir bölgeden dönen işçiler, 14 gün boyunca semptomlar için kendilerini izlemeli ve günde iki kez ateşlerini ölçmelidir; kendilerini rahatsız hissediyorlarsa, evde kalmalı, kendi kendilerine tecrit edilmeli ve bir sağlık yetkilisine başvurmalıdırlar.
5. Risk İletişimi, Eğitim ve Öğretim
- Çalışanlar arasında Salgın farkındalığını artırmak ve iş yerinde güvenli bireysel uygulamaları teşvik etmek için posterler, videolar ve elektronik mesaj panoları sağlayın, çalışanları
önleyici tedbirler ve bunların etkinliği konusunda geri bildirim sağlamaya dahil edin. - Devlet kurumları ve WHO gibi resmi kaynakları kullanarak Salgın riski hakkında düzenli bilgi verin ve koruyucu önlemlerin benimsenmesini sağlayın ayrıca söylentiler ve/veya yanlış bilgilendirme ile mücadele etmenin etkinliğini vurgulayın.
- Göçmen çalışanlar, ev işçileri, taşeron ve kendi hesabına çalışanlar ve dijital çalışma platformları altında çalışanlar gibi savunmasız çalışan gruplarına ulaşmaya ve bu gruplarla ilgilenmeye özel dikkat gösterin.
6. Düzenli Çevresel Temizlik ve Dezenfeksiyon
- Sabun veya nötr bir deterjan, su ve mekanik işlem (fırçalama, ovma) kullanarak temizleme, kir, kalıntı ve diğer malzemeleri yüzeylerden temizler. Temizleme işlemi tamamlandıktan sonra, yüzeylerdeki patojenleri ve diğer mikroorganizmaları inaktive etmek (yani öldürmek) için dezenfeksiyon kullanılır.
- Dezenfektanların seçimi, belirli sektörler için geçerli olan tüm düzenlemeler dahil olmak üzere yerel makamların pazar onayı gereklilikleriyle uyumlu olmalıdır. Yüksek temas yüzeyleri, öncelikli dezenfeksiyon için tanımlanmalıdır (yaygın olarak kullanılan alanlar, kapı ve pencere kolları, ışık anahtarları, mutfak ve yiyecek hazırlama alanları, banyo yüzeyleri, tuvaletler ve musluklar, dokunmatik ekranlı kişisel cihazlar, kişisel bilgisayar klavyeleri ve çalışma yüzeyleri).
- Sabun veya nötr bir deterjan, su ve mekanik işlem (fırçalama, ovma) kullanarak temizleme, kir, kalıntı ve diğer malzemeleri yüzeylerden temizler. Temizleme işlemi tamamlandıktansonra, yüzeylerdeki patojenleri ve diğer mikroorganizmaları inaktive etmek (yani öldürmek) için dezenfeksiyon kullanılır.
- Dezenfektanların seçimi, belirli sektörler için geçerli olan tüm düzenlemeler dahil olmak üzere yerel makamların pazar onayı gereklilikleriyle uyumlu olmalıdır.
- Yüksek temas yüzeyleri, öncelikli dezenfeksiyon için tanımlanmalıdır (yaygın olarak kullanılan alanlar, kapı ve pencere kolları, ışık anahtarları, mutfak ve yiyecek hazırlama alanları, banyo yüzeyleri, tuvaletler ve musluklar, dokunmatik ekranlı kişisel cihazlar, kişisel bilgisayar klavyeleri ve çalışma yüzeyleri).